Chemelot Campus - Geleen /Sittard

Entree Chemelot Campus Geleen
Chemelot Entree technisch Ontwerp
Chemelot Entree Ontwerp
Entree Chemelot Geleen
Chemelot kunst gate 2

ONTWERP ENTREE CHEMELOT CAMPUS 

In 2008 wonnen Driessen + van Deijne de opdracht voor een kunstwerk bij de ingang van Chemelot Campus in Geleen (Zuid-Limburg). Het enige gegeven was een door architecten BroekBakema ontworpen portiersloge met wanden van glas en een 43 meter lange luifel van glanzend wit composiet. Chemelot is een terrein waarop kleine en grotere chemische bedrijven zich kunnen vestigen. Chemelot wordt in het Engels hetzelfde uitgesproken als Camelot, het kasteel van de legendarische Koning Arthur. Zoals zijn ridders aan een ronde tafel zaten om hun gelijkwaardigheid te benadrukken, zo wil Chemelot door het samenbrengen van kennis en vaardigheden op één terrein en de open uitwisseling daarvan tussen de bedrijven, de ontwikkeling van nieuwe producten en producttoepassingen versnellen. Het is onderdeel van DSM, het voormalige staatsmijnbedrijf dat zich in de loop van de afgelopen eeuw ontwikkelde tot een internationaal opererende onderneming, actief in chemische producten en diensten. 

Driessen + van Deijne hebben gepoogd recht te doen aan de geschiedenis van de site, de specifieke karaktertrekken van een entreegebied en het open source karakter van het bedrijventerrein.Zij maakten een ca. 70 meter lange wand van geperforeerd cortenstaal, die dwars door het entreegebouw van BroekBakema lijkt heen te lopen.  Het horizontale accent dat de ver overkragende luifel van het gebouw in de ruimte zet, wordt voortgezet door de langgerekte stalen wand van 1.60 m hoog. De kunstenaars kozen een van DSM’s meest geavanceerde producten: Dyneema®, ’s werelds sterkste vezel, als beeld voor de ingangspartij. Bij het textielmuseum in Tilburg werd van het materiaal een lap met open structuur gebreid, die vervolgens in het atelier van de kunstenaars werdt verwerkt en gefotografeerd. De foto’s werden gecombineerd tot een onregelmatig golvend patroon dat diende als sjabloon voor de wand van cortenstaal die het kunstwerk vormt. Met ponsbeitels van diverse afmetingen werd de afbeelding omgezet naar een gatenpatroon in de cortenstaal platen. Het staal en de afbeelding van Dyneema®, materiaal dat onder andere wordt toegepast in beschermende veiligheidshandschoenen voor de industrie en in kogelwerende bepantsering en kleding, doen recht aan het beschermende karakter dat bij een ingangspartij hoort. Door de perforatie in de wand en de beweging in de tekening is de wand echter niet gesloten en onverzettelijk geworden, maar eerder licht, open en dynamisch. Bij zonnig weer worden die eigenschappen nog versterkt omdat de platen dan hun schaduw werpen op de lichte betonnen achterwand waarin zij gevat zijn. Bij het zich verplaatsen langs de wand treedt dan voor de bezoeker een optisch effect op waarbij, door de afwisseling van lichte en donkere vlekken, de wand daadwerkelijk lijkt te golven en te wapperen. Het cortenstaal dankt haar bruin-oranje kleur aan een van de meest alledaagse chemische reacties: roest. De grove textuur en warme kleur van de roest vormt een mooi contrast met de gladde high-tech materialen van het portiersgebouw. Door kleur, textuur en de golvende tekening in de wand wordt men herinnerd  aan het glooiende Limburgse landschap en de aardlagen die het herbergt. Het lijkt enerzijds een verwijzing naar de wortels van DSM als mijnbedrijf in het Limburgse land, en anderzijds naar de vruchtbare grond die Chemelot wil zijn voor de bedrijven die zich er vestigen.

Tekst: Miegiel Loeffen

Foto: Maarten Noordijk

Foto: concept / Dyneema: Michiel Vijselaar

Architect: Broekbakema architecten, Rotterdam

Ontwerp: driessen+vandeijne

Supervisie: Catharien Romijn conservator kunstcollectie DSM, Hans Bolsius

Artpunch: VPT Versteeg, Heusden

 

IJBURG BLOK 52a/b, AMSTERDAM

blok 52a/b Ijburg Jan Bakers
Ijburg blok 52a/b glasprint
balcons Ijburg blok 52a/b
nsp-IJ-water Blok 52/ab Ijburg
Ijburg blok 52a/b Collage glasprint
Balcons glasprint Ijburg blok 52a/b
Ijburg glasprint Amsterdam

IJBURG BLOK 52A/B, AMSTERDAM

BALKONS GEINSPIREERD DOOR HET WATER VAN IJBURG

172 appartementen met bedrijfsruimte

kunstopdracht

Jan Bakers Architecten heeft voor zijn ontwerp van Blok 52 bedacht dat de

glazen balkonhekken een print moesten krijgen. Met projectontwikkelaar

De Principaal werd besloten een kunstopdracht te verlenen.

Hiervoor benaderden zij het Amsterdamse bureau Kunst en Bedrijf.

Kunst en Bedrijf stelde in de opdracht vast dat de print de uitstraling van

het vrij strenge blok zou moeten verzachten. Het water op IJburg werd de

inspiratiebron. Driessen + van Deijne kregen de opdracht.

ontwerp

Hil Driessen en partner Toon van Deijne lieten zich bij deze opdracht in-

spireren door Franse balkonhekjes en spiegelingen op het water. Uitgaand

van zilverstof heeft Driessen driedimensionale patronen gemaakt die de

suggestie van golfbeweging oproepen. Met behulp van een spiegel zijn

foto’s gemaakt die de maximale reflectie van de zon op de golven omzetten

op het platte vlak. Deze foto’s dienen als basis voor de zeefdruk op het glas.

De print laat de veelvuldigheid en continuïteit van de golfbeweging zien. De

opdruk komt aan de buitenkant van de panelen, waardoor er een textuur

van mat en glanzend ontstaat. Zo lukt het om met één unieke print op 755

glazen balkonhekken te zorgen voor verlevendiging, verzachting en extra

bezieling van het bouwblok.

 

Tekst: Kunst en Bedrijf

Foto’s: Cornbread Works, Michiel Vijselaar, Jannes Linders, driessen+vandeijne

Architect: Bakers architecten

Ontwerp: driessen+vandeijne

Kunstadviseurs: Kunst en Bedrijf, Gabi Prechtl, Francisca Benthem

 

Ijburg water glasprint
Baken van Ezinge Ondewrwijspark driessen en vandeijne
Baken van Ezinge glasprint driessenenvandeijne.design
onderwijspark Beacon of Ezinge driessenenvandeijne.design
onderwijspark baken van Ezinge driessenenvandeijne.design
Baken van Ezinge glassamples driessenenvandeijne.design
inspiration beacon of ezinge driessenenvandeijne.design
Onderwijspark Het Baken van ezinge driessenenvandeijne.design
baken van Ezinge driessenenvandeijne.design kopie
baken van Ezinge driessenenvandeijne.design

                                        HET BAKEN VAN EZINGE                                                                                 

Voor het  onderwijspark Ezinge, ontworpen doorAtelier PRO architekten, maakten  Driessen + Van Deijneeen ontwerp voor bedrukte glasgevels. De gevels, met een afmeting van 11 x 21 m en 18 x 21 m. zijn twee tegenover elkaar liggende zijden van een centraal uit het complex oprijzende “toren”. 

Dit deel van het gebouw is het hart van het terrein, een plaats voor CKV vakken, voor beeldende kunst, design, muziek en theater. 

Creativiteit en verbeelding spelen een centrale rol in de onderwijsvisie van de op Ezinge gevestigde scholengemeenschap. Die onderwijsvisie, de functie   èn de locatie waar de gevels zich bevinden, waren leidend bij het tot stand komen van het plan dat Driessen + Van Deijnevoor de gevels ontwierpen.

De beide glasgevels zijn voorzien van een sterk verwante, maar unieke afbeelding. 

De intrigerende afbeelding laat zich niet zomaar duiden. In de kristalachtige structuur waarin reusachtige bloem- en stervormen te onderscheiden zijn, vallen vooral de lumineuze effecten en de heldere, sterk verzadigde kleuren, oranje, roze en geel, op.

Driessen + Van Deijne vatten deze baken in het landschap op als een stomende broeikas van creativiteit die haar invloed naar de omgeving uitstraalt.

Om de sterk lichtweerkaatsende effecten te realiseren gingen Driessen + Van Deijneeen samenwerking aan met het bedrijf Si-X, specialist in bijzondere glasoplossingen. De tekening werd digitaal op het glas overgebracht en met ceramische inkt gedrukt.  Om een optimale vertaling van de bronafbeelding en een zo verzadigd mogelijke kleurweergave te bewerkstelligen werd de producent van de ceramische inkten, Diptech, gestimuleerd tot het uiterste te gaan. De inkten van dit bedrijf zijn speciaal voor glas ontwikkeld en bevatten sub-micron glasdeeltjes en anorganische pigmenten die met het glas fuseren tijdens het verhardingsproces.                                                                                

Om de op de binnenkant van de glasgevel gedrukte kleur met grote intensiteit te laten reflecteren, werd de reeds opgebrachte kleur voorzien van een witte backing. Op enkele plekken is die backing achterwege gelaten zodat doorzicht van binnen naar buiten mogelijk is.

Rorschach-vlekken, de toevallige symmetrische inktvlekken die wel eens gebruikt worden om de psyche te doorgronden en die een beroep doen op het visueel interpretatievermogen, waren samen met mechanische spirograaf-patronen de elementen die aan de basis van de afbeelding stonden. Zij werden door een voor het doel geconstrueerde caleidoscoop gefotografeerd en zo ontstond een zich vermenigvuldigend beeld van abstracte kristalvormen. De gevels aan de toren lijken een visuele weergave te zijn van de doelstellingen van het onderwijspark Ezinge: Het biedt ruimte aan onderwijs vol verbeelding, creativiteit, diversiteit en de kracht van synergie, waarin kennis uitgewisseld, gebundeld en weer gedeeld wordt.

Tekst : Miegiel Loeffen

Foto’s: Maarten Noordijk

Architect: Atelier PRO architecten

Ontwerp: driessen+vandeijne

Kunst adviseur: Kunst en Bedrijf, Gabi Prechtl

Opdrachtgever: Woonconcept Onroerend Goed BV

Aannemer: WBC Bouw BV

In samenwerking met: SI-X, Wout Hoogendoorn

                                           THE BEACON OF EZINGE                                                                                

For the education park Ezinge, designed by Atelier PRO architekten, Driessen + Van Deijnemade a design of digitally printed glass.  The facades, with the dimensions 11 x 21 meter and 18 x 21 meter, opposed to each other, accompany a centrally positioned rising ‘tower’.

This part of the building is at the heart of a field, a location for ‘CKV’ subjects, as fine arts, design, music and theatre.

Creativity and imagination play a key role in the vision on education within the school community of Ezinge.

The education philosophy, the function and the location were leading for the designed plan Driessen + Van Deijnemade.

Both glass facades feature a strong related but unique image.  

The intriguing image is not easy accessible for interpretation. In the crystalline structure one can distinguish gigantic shapes of flowers and stars. Striking are the brilliant effects and the clear, very saturated colours, orange, pink and yellow.

Driessen + Van Deijneconceive this landmark in the landscape as a steaming glasshouse of creativity, sending its influence to the outside world.

To realize the strongly reflecting effects Driessen + Van Deijnesought partnership with the company Si-X, a specialist in special glass solutions. The drawing was digitally transferred and printed with ceramic ink.  To get an optimal transfer of the source image and to realize a saturated as possible colour depiction the producer of ceramic inks, Diptech, was stimulated to perform to the extreme. The inks of this company are specifically developed for glass. It contains sub-micron glass particles and inorganic pigments that merge with the glass during the hardening process.

To create reflections with great intensity from the colour printed inside the glass, the already added colour was provided with a white backing.

At some spots there is no backing which allows penetration from the inside to the outside. 

Rorschach spots, the coincidental symmetrical ink spots sometimes used to analyse the psyche and which call for the visual interpretation capacity, were, together with the mechanical Spirograph patterns the elements that formed the basis of the image. They were through, for this purpose constructed, kaleidoscope  photographed. In this way a in itself multiplying image of abstract crystalline forms got into being. The facades at the tower seem  a visual representation of the objectives of the education park of Ezinge: it offers space for education full of imagination, creativity, diversity and the power of synergy, a place where knowledge is exchanged, bundled and shared again.

 

Text: Miegiel Loeffen

Photo: Maarten Noordijk

Architect: Atelier PRO architecten

Design: driessen+vandeijne

Art consultant: Kunst en Bedrijf, Gabi Prechtl

Contracters: Woonconcept Onroerend Goed BV

Developers: WBC Bouw BV

Collaboration: Si-X, Wout Hoogendoorn

onderwijspark Beacon of Ezinge driessenenvandeijne.design

Poorten van IJburg Blok 52a/b

poort IJburg blok 52a/b driessenenvandeijne.design

ONTWERP ARTPUNCH IJBURG BLOK 52A/B, AMSTERDAM

Foto’s: Titus Tiggeler

Architect: Jan Bakers, Bakers architecten

Ontwerp: driessen+vandeijne

Uitvoering: VPT Versteeg, Heusden

IJburg poort driessenenvandeijne.design